Τρία σενάρια! Έτσι θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα την Τουρκία από τα Έξι Μίλια (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Τουρκία με επίσημη πράξη χώρισε σε συνολικά 24 οικόπεδα την περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου που εκτείνεται από τις τουρκικές ακτές μέχρι το σημείο που με βάση αυτό αρχίζει η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Λιβύης (οικόπεδα U16 και U17), σύμφωνα με την αρίθμηση της τουρκικής κυβέρνησης.
Τρία σενάρια! Έτσι θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα την Τουρκία από τα Έξι Μίλια (ΒΙΝΤΕΟ)


Η πιο κρίσιμη απόφαση για τις Ένοπλες Δυνάμεις πλησιάζει...



Η Τουρκία με επίσημη πράξη χώρισε σε συνολικά 24 οικόπεδα την περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου που εκτείνεται από τις τουρκικές ακτές μέχρι το σημείο που με βάση αυτό αρχίζει η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Λιβύης (οικόπεδα U16 και U17), σύμφωνα με την αρίθμηση της τουρκικής κυβέρνησης.

Όπως διαβάσατε νωρίτερα στόχος της Τουρκίας είναι να περιορίσει την Ελλάδα σε έξι ναυτικά μίλια (ΕΔΩ).



ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ



Η Τουρκία αναγνωρίζει πως η Ελλάδα έχει έξι ναυτικά μίλια χωρικά ύδατα, ωστόσο:

. Δεν αναγνωρίζει πως η Ελλάδα έχει δικαίωμα επέκτασης στα 12 ναυτικά μίλια
. Δεν αναγνωρίζει πως τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και άρα δικαίωμα Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αντιμετωπίζεται από την Αθήνα εντός των αναμενομένων από την Άγκυρα κινήσεων, εντούτοις η ταχύτητα, με την οποία έγιναν και οι τελευταίες αυτές κινήσεις, προβληματίζουν.


Οι τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας συνδέονται με τον «αέρα» που δίνει στην κυβέρνηση Ερντογάν, η διάσωση της κυβέρνησης του Φαγέζ αλ Σάρατζ και η υποχώρηση του Χαλίφα Χαφτάρ από τα περίχωρα της Τρίπολης στην Λιβύη. Βέβαια, το τουρκολιβυκό μνημόνιο αφορά την Ανατολική Λιβύη, όπου κυριαρχούν οι δυνάμεις του Χάφταρ, ο οποίος έχει δηλώσει πως δεν δέχεται το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ωστόσο η Άγκυρα θεωρεί πως θα βρει την άκρη.  Πρακτικά η κυβέρνηση αλ Σάρατζ, η οποία διασώθηκε κατά κύριο λόγο μέσω των τουρκικών ενισχύσεων είναι πλέον σχετικά σταθερή.

Πέραν τούτου, οι Τούρκοι, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, έχουν αρχίσει τις εργασίες για μετατροπή της αεροπορικής βάσης της Al Watiya σε μία πλήρως λειτουργική αεροπορική δική τους βάση, στην οποία θα μπορούν να προσγειωθούν οι τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις και τα UAV, όπως επίσης και τα τουρκικά και καταριανά μεταγωγικά αεροσκάφη που μεταφέρουν υλικό στην Λιβύη (ΕΔΩ).

Τι θα γίνει λοιπόν αν οι Τούρκοι υλοποιήσουν τις απειλές τους και στείλουν ερευνητικό σκάφος συνοδεία, μάλιστα, πολεμικών πλοίων, προκειμένου να ξεκινήσουν έρευνες κοντά σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη, αγνοώντας επιδεικτικά την ελληνική υφαλοκρηπίδα και αναγνωρίζοντας μόνο έξι ναυτικά μίλια από τις ελληνικές ακτές;


Η ελληνική πλευρά εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια!



ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Άπαξ και έρθει τουρκικό ερευνητικό σκάφος στην περιοχή, θα υπάρχει «στενό μαρκάρισμα» από την ελληνική πλευρά, όπως έχει συμβεί και προηγούμενες φορές, αναγκάζοντας το ερευνητικό να μπερδέψει τα καλώδια του και να αποχωρήσει.

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Αυτό το σενάριο προβλέπει το ερευνητικό πλοίο να συνοδεύεται και από πολεμικά, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα κινηθεί με ανάλογη δύναμη στην ίδια περιοχή, όπου και θα επαναληφθεί το σχέδιο των προηγούμενων φορών. Αν όμως οι φρεγάτες των Τούρκων δεν επιτρέψουν στις ελληνικές να μαρκάρουν στενά το ερευνητικό, προκειμένου να του μπερδέψουν τα καλώδια, εκεί θα υπάρξει πρόβλημα.

ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Το τρίτο και χειρότερο σενάριο, προβλέπει την έλευση ενός πλωτού γεωτρύπανου.

Σε κάθε περίπτωση η τουρκική δύναμη θα είναι περικυκλωμένη από κάθε πλευρά. Αν οι Τούρκοι προκαλέσουν πρόβλημα εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, οι Ελληνικές Δυνάμεις είναι υποχρεωμένες να απαντήσουν σκληρά.

Επιπλέον στόχος των Ελληνικών Ναυτικών Δυνάμεων θα είναι να μην αποκοπεί το Καστελόριζο, για αυτό και το Πολεμικό Ναυτικό θα κάνει εκεί ιδιαιτέρως αισθητή την παρουσία του.



πηγή:[el.gr]



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια