Τσίπρας: «500.000 συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση 20 ευρώ»


«Ήλπιζα ότι θα ήταν θαρραλέος σήμερα ο Μητσοτάκης να έρθει στη Βουλή», ξεκίνησε την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, στην Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των
ελεύθερων επαγγελματιών, μία ημέρα μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2019. «Επιλέγει πιο ασφαλείς επιλογές. Θα συνομιλήσω αύριο μαζί του για το πανεπιστημιακό άσυλο.

Εκεί μπορεί ακόμα να καταστροφολογεί περί αόριστων δεδομένων». «Αναρωτιόμουν ποιος θα ήταν ο τίτλος της σημερινής μου παρέμβασης. Ο καλύτερος είναι ‘Και τώρα τι θα απογίνετε χωρίς βαρβάρους;’», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Οι ελπίδες σας αποδείχτηκαν φρούδες.

Όλα τα μέτρα που εξήγγειλα θα τα υλοποιήσουμε ένα προς ένα. Θα ξαναδώσουμε το κοινωνικό μέρισμα στους συμπολίτες μας με χαμηλά εισοδήματα.Πού πήγε αυτό το περιβόητο 4ο μνημόνιο; Ακόμα ψάχνουμε να το βρούμε.

 Όπως ψάχνω που πήγαν οι τίτλοι στα μέσα ενημέρωσης που τρομοκρατούσαν τους συνταξιούχους. Θα πρέπει ο φίλος μου ο Αυτιάς να έχει περάσει δύσκολες μέρες υπολογίζοντας πόσα χάνεις ο κάθε συνταξιούχος. Τώρα τσιμουδιά! Κανείς δεν ψάχνει αν βρει τι σώζεται», πρόσθεσε.




«Το σημερινό νομοσχέδιο έρχεται να κάνει μια ουσιαστική διόρθωση», είπε. Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό σύστημα και τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, τόνισε: «Ήθελαν να μας πείσουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, αν αυτό δεν είναι άδικο για τους πολλούς. Στήσαμε το σύστημα ξανά στα πόδια του. Λοιδορήθηκε όσο κανείς άλλος υπουργός στα δικά μας χρόνια ο Γιώργος Κατρούγκαλος». 

Σχολιάζοντας τη μη περικοπής των συντάξεων, υπογράμμισε: «Δεν είναι μόνο ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις, αλλά και 500.000 συνταξιούχοι από 1/1/19 θα δουν αυξήσει στις συντάξεις τους. Παρά το γεγονός ότι θα είναι της τάξης των 20 ευρώ μηνιαίως. Αυτό το εικοσάρικο της αύξησης είναι το κερασάκι στην τούρτα της δικής σας αναξιοπιστίας». 

«Προχωρήσαμε στη δομική μεταρρύθμιση του συστήματος, συνδέοντας για πρώτη φορά τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των μη μισθωτών με τις εισφορές τους. Θεσπίζουμε ένα καθεστώς όπου πλέον το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών θα πληρώνει λιγότερα, έχοντας εξασφαλίσει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. 

Μόλις τρία χρόνια μετά τη κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος, έχουμε πλέον ένα νέο πλεονασματικό σύστημα, μακροπρόθεσμα βιώσιμο και δικαιότερο», επισήμανε ο πρωθυπουργός. «Υπήρξε ένα μεινόκτημα της μεταρρύθμισης που αφορούσε το 12% για αυτούς που είχαν εισόδημα από μέση κατάσταση και πάνω, μικρομεσαία, που υπέστησαν δυσανάλογη επιβάρυνση,που έβαλαν πλάτη για να σωθούν συντάξεις. 

Σήμερα με την πρώτη ευκαιρία, με το που έχουμε δημοσιονομική δυνατότητα, ερχόμαστε και αυτή την αδυναμία, αδικία του συστήματος, να την αποκαταστήσουμε». Τα 3 τελευταία χρόνια η πολιτική ηγεσία του υπ. Εργασίας και όλοι όσοι δουλεύουν στο υπουργείο, έχουν κάνει εξαιρετική προσπάθεια για να καταπολεμήσουν χρόνιες μεγάλες παθογένειες, όπως η αδήλωτη εργασία. Από 19% το 2014 μειώθηκε στο 12% σήμερα», είπε. 

«Σήμερα έντιμα και καθαρά μπορούμε να λέμε στον λαό ότι οι θυσίες του αρχίζουν να πιάνουν τόπο. Αυτά που δίνουμε πίσω ως ανταποδοτικότητα των θυσιών, δεν είναι παροχές «Τσοβόλα δωσ’ τα όλα», όπως λένε κάποιοι, αλλά ότι μπορούμε να δρέπουμε τους καρπούς ενός συντονισμένου σχεδίου και μιας δύσκολης προσπάθειας. 

Αυτές τις ημέρες ο Τσοβόλας πρέπει να είναι ευτυχισμένος, αφού χαίρει οικουμενικής αποδοχής. Στο τέλος ψηφίζετε και αυτά τα ‘Τσοβόλα δωσ’ τα όλα’», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Εσείς διαλύσατε τη μεσαία τάξη, εμείς ερχόμαστε να την αποκαταστήσουμε», επισήμανε.

 «Ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στη βελτίωση του ασφαλιστικού συστήματος θα δώσει και η επερχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού και κατάργηση του επαίσχυντου υποκατώτατου, ενός μισθού που το 2012 κατακρημνίστηκε μέσα σε μία νύχτα κατά 22% και κατά 32% για τους νέους, και παραμένει καθηλωμένος από τότε», τόνισε. 

«Δεν υπάρχει άλλος πολιτικός από τον Μητσοτάκη που να έχει πέσει τόσο έξω στις εκτιμήσεις του και τις προβλέψεις του. Και συνεχίζετε να επενδύετε στην καταστροφή και την άρνηση», πρόσθεσε. Εξαπολύοντας επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφορικά με το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων, τόνισε: «Δεν πιστεύω ότι έχουν μοχθηρία απέναντι στους συνταξιούχος και ότι ήθελαν να κοπούν οι συντάξεις. 

Αλλά μέσα από αυτή την επιτυχία καταστρέφεται ολοσχερώς το αφήγημα της ΝΔ». «Αν αισθάνεστε καλύτερα όταν ψηφίζετε τις ελαφρύνσεις που φέρνουμε, μήπως να τις βαφτίσουμε ‘μέτρα του τέταρτου μνημονίου’; Μόνο που η διαφορά είναι ότι τα προηγούμενα μνημόνια ήταν με τους δανειστές και το δικό μας ‘τέταρτο μνημόνιο’ είναι με τον λαό και θα το επικυρώσουμε το φθινόπωρο του 2019», επισήμανε.

[tilestwra.com]




loading...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια