Στα πρόθυρα «θερμής» κρίσης ΗΠΑ-Ρωσία: Ο Β.Πούτιν δεν θα συναντήσει τον Ρ.Τίλερσον και ο Ν.Τραμπ πιέζεται για περαιτέρω δράση στη Συρία


του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Kλιμακώνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας λίγες ημέρες μετά την πυραυλική επίθεση των Αμερικανών κατά συριακής βάσης στην Χομς αλλά και την πρόσφατη κίνηση του Ν.Τραμπ να μεταφέρει τις αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις από την βάση του Ιντσιρλίκ σε μια από τις πέντε βάσεις της κουρδικής Ροτζάβα στην Β.Συρία


Έτσι ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν αποφάσισε να αγνοήσει παντελώς τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον τον οποίο και γνωρίζει προσωπικά. Δεν θα τον συναντήσει κατά την επίσκεψή του στην Μόσχα και ο μόνος που θα τον δει θα είναι ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ.Λαβρόφ.

«Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον δεν ήταν προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters και του Sputnik.

Θα συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, υπογράμμισε ο Πεσκόφ.

Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε και η εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα Μαρία Όλσον.

«Η μόνη επίσημα ανακοινωμένη συνάντηση είναι με τον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ», τόνισε η Όλσον.

Ήδη από την Κυριακή εμφανίστηκαν κάποια δημοσιεύματα του Τύπου, σύμφωνα με τα οποία από το πρόγραμμα του Τίλερσον αφαιρέθηκε μια συνάντηση με τον Πούτιν.

Όλα αυτά δείχνουν  ότι τουλάχιστον προσκηνιακά Ρωσία και ΗΠΑ βρίσκονται εκ νέου σε μια πολύ δυσάρεστη, για τον πλανήτη, θέση αντιπαλότητας. Η Ρωσία σίγουρα δεν έχει την ισχύ της άλλοτε Σοβιετικής Ένωσης αλλά είναι η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη του πλανήτη με αρκετό firepower ικανό να κονιορτοποιήσει τις ΗΠΑ ανα πάσα στιγμή.

Στις ΗΠΑ αυτό το ξέρουν αλλά θεωρούν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν δεν θα αναλάμβανε ποτέ την ευθύνη καταστροφής του πλανήτη για να κερδίσει γεωπολιτικά οφέλη. Αντίθετα το αδίστακτο «βαθύ» αμερικανικό κράτος είναι ικανό για κάτι τέτοιο θεωρώντας προτιμότερη μια μεγάλη καταστροφή παρά να χάσει μέρος της γεωπολιτικής του ισχύος.

Η πυραυλική επίθεση κατά της Συρίας ανέδειξε ότι ο Ν.Τραμπ ακόμα τουλάχιστον είναι ανίσχυρος μπροστά στο «βαθύ» κράτος και προκειμέμνου να «χαλαρώσει» τις πιέσεις που δέχεται προχώρησε σε μια κίνηση που ούτε ο πειθήνιος Μ.Ομπάμα δεν τολμούσε να κάνει.

Άλλωστε ΔΕΝ υπάρχει καμία απόδειξη ότι η επίθεση με χημικά στην Ιντλίμπ έγινε από τις δυνάμεις του Μ.Άσαντ. Τι κέρδος θα είχε ο Μ.Άσαντ από κάτι τέτοιο; Δεν ήξερε ότι η Δύση θα του τη φύλαγε; Ούτε χαζός είναι ούτε αμόρφωτος. Οφθαλμίατρος ήταν πριν γίνει πρόεδρος της Συρίας.

Όσο για την φερόμενη χρήση αερίου Σαρίν ακόμα και αυτό αμφισβητείται (βλέπε σχετικά εδώ)

Οι «διασώστες» που έφτασαν στην περιοχή για να περιθάλψουν τα θύματα δεν έχουν καμία προστατευτική στολή και πιάνουν τα θύματα με γυμνά χέρια ή το πολύ κάποιο γαντάκι... κηπουρικής

Το αέριο Σαρίν επιζεί στο περιβάλλον για τουλάχιστον 30 λεπτά συνεπώς όποιος έρχεται σε επαφή με θύμα που έχει κτυπηθεί με το αέριο αυτό μαθηματικά θα υποστεί τις ίδιες νευρολογικές βλάβες.

Συν τοις άλλοις αυτό που εμφανίστηκε προς τα έξω είναι ότι ο Ν.Τραμπ πήγε ενάντια στις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Είχε πει ότι μέλημά του θα είναι η καταστροφή των ισλαμιστών. Με αυτό που έκανε όμως τους έδωσε μεγάλη βοήθεια τουλάχιστον επικοινωνιακά γιατί πρακτικά η βάση της Shayrat παρέμεινε ενεργή. Οι ζημιές που υπέστη δεν της προκάλεσαν τέτοια καταστροφή που να αναστείλη την λειτουργία της.

Τώρα όμως ο Ν.Τραμπ έρχεται σε πραγματικά δύσκολη θέση. Το «βαθύ» κράτος θα ζητήσει κι άλλα πράγματα. Θα τον πιέσει κι άλλο τώρα που τον είδε να υποχωρεί. Αποδεικνύεται δε ότι το «βαθύ» κράτος έχει μια ιδιαίτερη σχέση αμοιβαίας συνεργασίας με τους ισλαμιστές και δεν επιθυμεί με κανένα τρόπο την καταστροφή τους.

Ίσως γιατί είναι χρήσιμοι, διασπείρονται εύκολα σε όλον τον πλανήτη, μπορούν να προκαλέσουν κατευθυνόμενες ζημιές όπου χρειαστεί και το κυριότερο είναι αναθεωρητική δύναμη. Μπορούν εύκολα να καταστρέψουν παραδόσεις, ήθη και έθιμα εθνών. Ήδη χιλιάδες απαγορεύσεις έχουν επιβληθεί σε δυτικές χώρες ως προς την χρήση χριστιανικών θρησκευτικών συμβόλων για να μην προσβάλλονται οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί.

Και όποιος έπιασεν, έπιασεν

pronews.gr
loading...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια