Να «κλειδώσει» το Αιγαίο θέλει ο Ερντογάν: Ετοιμάζεται ο τουρκικός αντι-πλοϊκός πύραυλος κρουζ ATMACA με στόχο τα ελληνικά πολεμικά πλοία-Αναζητείται το ελληνικό αντίδοτο


Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )

Η εξοπλιστική φρενίτιδα της Τουρκίας και τα χρήματα που διαθέτει στην ναυπήγηση νέου στόλου έχει στόχο να αποδώσει στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό 6 αντιτορπιλικά TF-2000, 8 Κορβέτες ισχύος πυρός αντίστοιχα με τις ελληνικές σε
αποστολές επιφανείας –επιφανείας και άλλες, μαζί με το αεροπλανοφόρο TCG Anadolu, με τα οποία οι «γείτονες» επιθυμούν να κυριαρχήσουν στο Αιγαίο.

Βέβαια τα πολεμικά και τα οπλικά συστήματα απαιτούν και ικανό προσωπικό να τα χειριστεί και το κυριότερο «ναυτοσύνη», την οποία οι Τούρκοι δεν έχουν σε σχέση με τους Έλληνες.

Άλλωστε οι ίδιοι οι Οθωμανοί Σουλτάνοι ανέφεραν συχνά ότι «την θάλασσα …την έδωσε ο Αλλάχ στους Έλληνες», ενώ τα ιστορικά παραδείγματα είναι πολλά επιβεβαιώνοντας αυτό το ρητό.


Παρόλα αυτά η τουρκική αμυντική βιομηχανία εργάζεται πυρετωδώς κατασκευάζοντας συνεχώς νέα οπλικά συστήματα. Το «εθνικό τυφέκιο» , μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, ελικόπτερα ATAK, έξυπνες βόμβες, οβιδοβόλα και  συστήματα αεράμυνας, ενώ με την υπογραφή σχετικής συμφωνίας με την Ουκρανία θα ξεκινήσει η μαζική παραγωγή του αποκαλούμενου «εθνικό άρματος μάχης» Altay .

Ένα από τα εν εξελίξει έργα είναι ο αντι-πλοϊκός πύραυλος  cruise  ATMACA ο οποίος θα εξοπλίσει αντιτορπιλικά και Κορβέτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού αποτελώντας παράλληλα «πονοκέφαλο» για τα ελληνικά πολεμικά πλοία.

 Ο πύραυλος Atmaca, είναι ένας αντι-πλοϊκός πύραυλος  με στοιχεία που το καθιστούν έναν από τους πιο προηγμένους συνδυάζοντας τεχνικά χαρακτηριστικά των πυραύλων Exocet και Harpoon .


Ο νέος πύραυλος τύπου Cruise έχει μεγάλη  ομοιότητα με τον Mk-141 Harpoon. Οι ομοιότητες είναι πάρα πολλές, για να είναι απλά μια σύμπτωση.



Αυτό σημαίνει ότι δεν απαιτηθεί να αλλάξουν εκτοξευτές πυραύλων ακόμη και σε παλιότερες εκδόσεις Φρεγατών του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και θα δύνανται και αυτές να εκτοξεύουν βλήματα αυτού του τύπου, φυσικά με κάποιες κοστοβόρες τροποποιήσεις .

Αρχικά τα πλοία που θα έχουν την δυνατότητα να εκτοξεύουν πυραύλους Atmaca θα έχουν σύστημα διαχείρισης μάχης GENESIS, δεδομένου ότι η ενσωμάτωση του νέου υλικού στο υπάρχον το λογισμικό θα είναι λιγότερο δαπανηρή και χρονοβόρα.

Οι τουρκικές προθέσεις και ανάγκες για το Πολεμικό Ναυτικό για πυραύλους Atmaca ανέρχονται σε  350 πυραύλους σε πρώτο στάδιο.

Ο πύραυλος έχει εμβέλεια πάνω από 200 χιλιόμετρα  και  θα μπορούσε να πλήξει στόχους στη θάλασσα σε ελάχιστη απόσταση 200 + χιλιομέτρων. Επίσης  δύναται να εξουδετερώσει και χερσαίους στόχους εκτελώντας διττή αποστολή .

Αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2018 οπότε θα ξεκινήσουν οι δοκιμές του επί θαλάσσιων πλατφορμών και αναμένεται να αποτελεί το «μακρύ δόρυ» των τουρκικών πλοίων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Μέχρι τότε έχουμε άπλετο χρόνο να ετοιμάσουμε το  ελληνικό “αντίδοτο» σε αυτό το τουρκικό όπλο .






ΠΗΓΗ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια