«ΠΑΤΗΣΕ» ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εξοπλιστικό πρόγραμμα-μαμούθ ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας


Mε εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας και μετά από
εισήγηση των γενικών επιτελείων, ξεκινάει εξοπλιστικό πρόγραμμα-μαμούθ στον Ελληνικό στρατό.


Συγκεκριμένα ο Πάνος Καμμένος άναψε το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει η διαδικασία για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F 16, η υποστήριξη και συντήρηση των αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 που ήδη βρίσκονται στο τελικό στάδιο, αλλά και η Πολεμική Αεροπορία να προβεί στο αίτημα για την προμήθεια αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35.

Βέβαια όλα αυτά τα προγράμματα χρειάζονται χρήματα και μάλιστα αρκετά εν μέσω της κρίσης που συνεχίζει να μαστίζει την χώρα μας. Μόνον τα δύο προγράμματα αναβάθμισης είναι πιθανόν να κυμαίνονται περί τα δύο δισ. Εάν σε αυτά προστεθούν και αγορές των πιο ακριβών σήμερα στον κόσμο αεροσκαφών, F-35, που καθένα εξ αυτών κοστίζει περί τα 100 εκατομμύρια χωρίς εξοπλισμό, τότε το πρόγραμμα «απογειώνεται» σε αδιανόητα -για τα δεδομένα της Ελλάδας- ύψη.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμους κύκλους του υπουργείου Αμυνας, «με εντολή του κ. Πάνου Καμμένου, και μετά από εισήγηση των επιτελείων, ξεκίνησε η διαδικασία για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον προς την αμερικανική κυβέρνηση για την προμήθεια αεροσκαφών πέμπτης γενιάς (F-35) και βρίσκεται σε τελικό στάδιο η υποστήριξη και συντήρηση των αντιαεροπορικών πυραύλων S -300».

Υπενθυμίζεται πως πριν λίγες ημέρες, ο υπουργός Πάνος Καμμένος, είχε συνάντηση με τον αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, όπου οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα διμερούς αμυντικής συνεργασίας. Την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης και επαύξησης της μαχητικής ικανότητας της πολεμικής αεροπορίας, είχαν επισημάνει ο τέως αρχηγός ΓΕΑ, πτεράρχος Χρήστος Βαΐτσης, όπως επίσης και ο νέος αρχηγός, αντιπτεράρχος Χρήστος Χριστοδούλου.

Το F-35, που θεωρείτε το κορυφαίο μαχητικό αεροσκάφος αυτή τη στιγμή, είναι πολύ ακριβό για τα οικονομικά της χώρας μας. Υπολογίζεται ότι ένα F-35 θα κοστίσει γύρω στα 100 εκατομμύρια δολάρια σε κατάσταση «fly away» και από εκεί και πέρα χρειάζονται άλλα 50 εκατομμύρια ανά μονάδα για εκπαίδευση χειριστών, κόστος ενσωμάτωσης, όπλα κλπ. Να σημειώσουμε ότι ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, Ντ. Τραμπ, επανειλημμένως έχει βάλλει κατά του F-35, επικρίνοντας τη λίαν τσουχτερή τιμή του.

Όσον αφορά τα F-16, κατά πληροφορίες το κόστος υπολογίζεται έως και 1,7 δισ. Μέχρι πρόσφατα εξεταζόταν η εκδοχή να πουληθούν περί τα 38 στη Βουλγαρία για να εξοικονομηθούν χρήματα, αλλά τώρα φαίνεται ότι θα μετατραπούν όλα τα F-16 (Block 50 και 52) σε «V». Οπως κρίνεται αναγκαία η αναβάθμισή τους, το ίδιο σκόπιμη θεωρείται η αντικατάσταση των «ληγμένων» πυραύλων των S-300. Εκτός των δύο συστοιχιών που βρίσκονται στην Κρήτη, η Ελλάδα διαθέτει ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα, TOR-M1 και OSA, τα οποία επίσης χρειάζονται προγράμματα συντήρησης.

Οι S-300 πρακτικά ήταν παροπλισμένοι για αρκετά χρόνια στην Κρήτη. Μόλις το 2013 έγινε η πρώτη τους, επιτυχημένη, δοκιμή. Κάθε πύραυλος εκτιμάται ότι κοστίζει περί το ένα εκατ. δολάρια. Τυπικώς, βάσει των προδιαγραφών, κάθε συστοιχία έχει 6-8 μονάδες-εκτοξευτές βλημάτων με συνολικά 24-32 πυραύλους έτοιμους για βολές. Δεν αποκλείεται οι Ε.Δ. να έχουν πάνω από 90 πυραύλους που χρειάζονται αλλαγή. Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας, P3 Orion, ύψους 500 εκατ., που ήδη «τρέχει» και βρίσκεται στο τελικό στάδιο.
ΠΗΓΗ:crashonline.gr
loading...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια