Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017

ΘΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ η ΤΟΥΡΚΙΑ! Γι αυτό δεν κοιμάται ο Ερντογάν...


Σύμφωνα με πανεπιστημιακή μελέτη που εκδόθηκε το 1989 στο
Βισμπάντεν με τίτλο: Ethnic Group in the Republic of Turkey), το Τουρκικό κράτος αποτελείται από 72 εθνότητες και εθνικές ομάδας, με διαφορές σε πολιτισμικά και θρησκευτικά χαρακτηριστικά. Ακόμα και σήμερα οι ομάδες αυτές δε μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα, καθώς η Άγκυρα κρατά τα ‘λουριά’ αυτών.

Βασικό στοιχείο της ‘τουρκικότητας’ είναι η γλώσσα. «Η τουρκική γλώσσα είναι το μοναδικό αποδεκτό κριτήριο για έναν ορισμό σχετικά με τους Τούρκους. Τούρκος είναι αυτός που μιλά την τουρκική γλώσσα. Όλοι οι άλλοι ορισμοί είναι ανεπαρκείς» (Bozkurt Guvenc, Η Τουρκική Ταυτότητα). 

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια Ethnologue: Language of the world, στο χώρο της σημερινής Τουρκίας ομιλούνται άλλες 34 γλώσσες, εκτός από τα τουρκικά της Ανατολίας. Η μεγαλύτερη από αυτές είναι η Kurmanji (κουρδική διάλεκτος), που μιλιέται από περίπου 5 εκ. ανθρώπους και η μικρότερη είναι η Hirtevin, που μιλιέται από 250-300 Συρο-Χαλδαίους. Στο μεταξύ μιλιούνται η Αραβική (1,5 εκ.), η Κιρκασική (περίπου 1 εκ.), η Περσική(700.000), η Αζερική (600.000), η Γκαγκαούζικη (330.000), η Πομακική (300.000), η Καμπαρντιάνικη (210.000), η Λαζική (100.000), η Μιγκρέλικη (100.000), η Αρμενική (70.000), η Σερβοκροάτικη (100.000),η Αλβανοτοσκική (70.000), η Ελληνική (4000 στην Κωνσταντινούπολη και 300.000 ελληνόφωνοι μουσουλμάνοι).

Αυτό σημαίνει πως το 1/3 περίπου του πληθυσμού (αυτό μεταφράζεται σε 20 εκατ περίπου ανθρώπους) ομιλούν διαφορετική γλώσσα, πέρα από τα επίσημα τούρκικα.

Στο θέμα των θρησκευτικών μειονοτήτων η κατάσταση είναι εξίσου σύνθετη.


Εκτός από τους λιγοστούς εναπομείναντες Ελληνορθόδοξους, Αρμένιους και Εβραίους της χώρας στη χώρα ζουν περίπου 12-15 εκ. Αλεβίδες, μια ισλαμική αίρεση με συμπεριφορά πιο κοσμική και δημοκρατική σε σύγκριση με τους Σουνίτες, η οποία πρόσκειται πολιτικά στον αριστερό χώρο. Ένα σημαντικό τμήμα των Αλεβίδων ανήκει και στην κουρδική μειονότητα. Μια Αλεβίδικη ομάδα επίσης είναι και οι Ζάζα (περίπου 2 εκ), που μιλάνε ιρανική διάλεκτο και είναι και Σουνίτες και Σούφι. Στο πλαίσιο της κουρδικής μειονότητας συγκαταλέγονται και περίπου 300.000-500.000 Γιεζιντί (Yezindi), η θρησκεία των οποίων είναι παγανιστική με στοιχεία χριστιανισμού, ισλαμισμού και σουφισμού.
ΠΗΓΗ
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το eidhsioplhxia.blogspot.com θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...