ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΜΕΙ – ΕΡΝΤΟΓΑΝ! Τι συζήτησαν οι δύο ηγέτες


Την πόρτα του προεδρικού μεγάρου στην Άγκυρα πέρασε
σήμερα η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι όπου και συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.  

Κατά την άφιξή της η Μέι βρέθηκε αντιμέτωπη με τον εαυτό της καθώς εκείνη την ώρα στις τηλεοράσεις κυριαρχούσε ως θέμα η επίσκεψή της στις ΗΠΑ και η συνάντησή της με τον Ντόναλντ Τραμπ.

 Η ίδια εξεπλάγην με ένα σύμβουλο του Ερντογάν να της λέει ότι έτυχε μεγάλης κάλυψης στην Τουρκία. Στη συνέχεια ο Ερντογάν προσπάθησε να σπάσει τον πάγο ρωτώντας τη για το πως της φάνηκε ο καιρός στην Άγκυρα σε σχέση με την Ουάσιγκτον. «Είναι πιο κρύος» απάντησε η Μέι.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών είναι οι διμερείς σχέσεις, ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας,  η Ευρωπαϊκή Ένωση και φυσικά το Κυπριακό δεδομένου ότι η Βρετανία είναι μία από τις εγγυήτριες χώρες στις συνομιλίες.

Ένας από τους στόχους της παρουσίας της Μέι στην Τουρκία όπως και στις ΗΠΑ όπου συναντήθηκε με τον Ντόναλντ Τραμπ είναι η υπογραφή οικονομικών και εμπορικών συμφωνιών ενόψει του Brexit.

Στόχος που επετεύχθη με τον Τούρκο πρόεδρο να υπόσχεται εμπορικές συμφωνίες ύψους 16 δισ. λιρών σε ετήσια βάση.

Πριν την άφιξή της  η Βρετανή πρωθυπουργός είχε δεχθεί πιέσεις να θίξει το θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των ελευθεριών στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου με το επιτελείο της να τηρεί σιγή ιχθύος.


 Πριν μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο η Βρετανή πρωθυπουργός έκανε μια στάση στο μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Δεύτερη στάση για τη Μέι η πρωθυπουργική κατοικία Τσανκάγια. Εκεί την περιμένει ο Τούρκος ομόλογός της Μπιναλί Γιλντιρίμ με τους δύο ηγέτες να δίνουν κοινή συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντησή τους.
ΠΗΓΗ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια