Στο Ντουμπάι, δύο Έλληνες θεμελιώνουν το ψηλότερο κτήριο του κόσμου


Το ύψος του «The Tower», του νέου ουρανοξύστη στο Ντουμπάι, θα προσεγγίζει τα 1.000 μέτρα


Αν και οι λεπτομέρειες παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό, εντούτοις θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το τελικό του ύψος θα προσεγγίζει τα 1.000 μέτρα ξεπερνώντας το Μπουρτζ Χαλίφα, το οποίο με τα 828 του μέτρα είναι μέχρι σήμερα το ψηλότερο κτήριο στον κόσμο. Ο λόγος για τον ουρανοξύστη που σχεδίασε για το Ντουμπάι ο Σαντιάγο Καλατράβα, και φέρει το όνομα «The Tower».
Οι εργασίες θεμελίωσης ξεκίνησαν ήδη. Η κατασκευή του αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2020, χρονιά που το Ντουμπάι θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά τη Διεθνή Έκθεση World Expo.

Με τον Ισπανό αρχιτέκτονα συνεργάζεται η ολλανδική εταιρεία Furgo που ολοκλήρωσε την γεωτεχνική μελέτη φτάνοντας ακόμα και σε βάθος 200 μέτρων. Σε αυτή την ομάδα βρίσκεται και ο γεωτεχνικός μηχανικός, απόφοιτος του ΕΜΠ, δρ Νίκος Κοντόπουλος.


Τα θεμέλια θα κατασκευάσει γαλλική εταιρεία Soletance Bachy του ομίλου Vinci. Συνεργάτης, ένας ακόμα Έλληνας, ο Γιώργος Χρυσοβιτσιώτης, απόφοιτος του ΕΜΠ και του Imperial College του Λονδίνου.



Ο ουρανοξύστης, που θα θυμίζει μοντέρνο μιναρέ με γραμμές εμπνευσμένες από τα κρίνα, το άνθος των οποίων αποτελείται συνήθως από έξι πέταλα, αναμένεται να κοστίσει πάνω από 1 δισ. δολάρια. Δεκάδες καταστρώματα στην κορυφή θα είναι στολισμένα με δέντρα και φυτά, παραπέμποντας στους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας, ενώ θα περιστρέφονται ώστε να προσφέρουν θέα σε όλη την πόλη και στο τεχνητό ποτάμι που τη διασχίζει.  
ΠΗΓΗ:
loading...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια