Με τον αέρα Τραμπ, Eυρωπαίοι ακροδεξιοί ηγέτες συμμαχούν κατά της Ευρώπης


Οι ακραίες πολιτικές δυνάμεις της ΕΕ φαίνεται ότι
αισθάνονται ενισχυμένες μετά την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ. Ηγέτες ακροδεξιών κινημάτων από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες συναντήθηκαν στο Κόμπλεντς της Γερμανίας για να καταστρώσουν στρατηγικές και σχέδια κατά της Ευρώπης .
Ζητούμενο της συνάντησης ήταν η συνεργασία των ξενοφοβικών, λαϊκίστικων και αντιευρωπαϊκών δυνάμεων στη γηραιά ήπειρο το 2017 ενόψει κρίσιμων εκλογών σε τέσσερις από τις ιδρυτικές χώρες της ΕΕ, δηλαδή στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ολλανδία και πιθανότατα στην Ιταλία.
Το "παρών" έδωσαν η επικεφαλής του ξενοφοβικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD) Φράουκε Πέτρι, η ηγέτης του γαλλικού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, ο Ολλανδός ακροδεξιός πολιτικός Γκέερτ Βίλντερς και ο Ματέο Σαλβίνι από την ιταλική Λέγκα του Βορρά.
Η Φράουκε Πέτρι (ΑfD) δήλωσε ότι «η Ευρώπη δεν ανέχθηκε τη Γαλλία του Ναπολέοντα, τη ναζιστική Γερμανία, τη σοβιετική Ρωσία και δεν πρόκειται να ανεχθεί περισσότερο ούτε την ΕΕ. Ο Τραμπ μας υπέδειξε μία διαφυγή από το αδιέξοδο, το ίδιο πρέπει να κάνουμε και στην Ευρώπη», υποστηρίζει η επικεφαλής της AfD.
Από την πλευρά της η Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι «με το Brexit και τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, το 2016 ήταν η χρονιά όπου αφυπνίστηκε ο αγγλοσαξονικός κόσμος. Το 2017, είμαι σίγουρη για αυτό, θα είναι η χρονιά αφύπνισης των λαών της ηπειρωτικής Ευρώπης».
Ο Βίλντερς, που την διαδέχτηκε στο βήμα, μίλησε στον ίδιο τόνο. «Χθες, μια νέα Αμερική, σήμερα το Κόμπλεντς, αύριο μια νέα Ευρώπη (...) Βρισκόμαστε στην αυγή μιας πατριωτικής άνοιξης» είπε.
Η Πίτρι από την πλευρά της εξαπέλυσε μύδρους εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης που "δεν θέλει πλέον λαούς αλλά πληθυσμούς" ενώ κατήγγειλε ότι "εκατοντάδες χιλιάδες, εκατομμύρια" μετανάστες "εισβάλλουν στην ήπειρό μας".
Την ίδια στιγμή, στο Κόμπλεντς περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι, μεταξύ αυτών ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, κατέβηκαν στους δρόμους εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για τη συγκέντρωση των ακροδεξιών.
«Νομίζουν ότι μετά την ανάδειξη στην προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ ξαναγίνεται δημοφιλής ο "εθνικισμός" προειδοποιεί ο Γκάμπριελ. Από την πλευρά της, και η γενική γραμματέας του SPD Καταρίνα Μπάρλεϊ καλεί τον κόσμο να προβάλλει αντίσταση κατά των ακροδεξιών. «Πολλοί δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης», τονίζει η Γερμανίδα πολιτικός σε συνέντευξή της.
ΠΗΓΗ:
loading...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια