Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017

Φόβοι για πιο σκληρά μέτρα…Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την Ελλάδα αν φύγει το ΔΝΤ


Παρότι αρχικά η κυβέρνηση φάνηκε να υποδέχεται με
ανακούφιση την προοπτική αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, το Μαξίμου κάνει δεύτερες σκέψεις, μετά τις τελευταίες παρεμβάσεις του Σόιμπλε και του Κλάους Ρέγκλινγκ, οι οποίοι έκαναν λόγο για ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από τη γερμανική Βουλή.

Η νέα γραμμή ισορροπίας που επιχειρεί να βρει η κυβέρνηση ενόψει του Eurogroup, στις 26 Ιανουαρίου, είναι ότι το παρόν πρόγραμμα θα πρέπει να συνεχισθεί με τη συμμετοχή του Ταμείου και πιθανόν με ορισμένες παραχωρήσεις από την ελληνική πλευρά, χωρίς όμως να γίνονται δεκτές οι απαιτήσεις για προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων 4,5 δισ. ευρώ.

Δύο είναι οι κίνδυνοι σε περίπτωση αποχώρησης του Ταμείου:

1.     Αν υιοθετήσει το Eurogroup την ερμηνεία Σόιμπλε και Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με την οποία το παρόν ευρωπαϊκό πρόγραμμα ακυρώνεται αυτοδικαίως σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ και θα πρέπει να συμφωνηθεί ένα νέο πρόγραμμα, είναι προφανές ότι θα πρέπει να αρχίσει μια διαπραγμάτευση ουσιαστικά από μηδενική βάση με τους Ευρωπαίους, με ορατό το ενδεχόμενο να ζητηθούν περισσότερα μέτρα.

2.     Αν γίνει δεκτό αυτό που υποστηρίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, δηλαδή ότι το νέο πρόγραμμα θα πρέπει να επιτηρείται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και όχι από την Κομισιόν, οι όροι της νέας επιτήρησης θα είναι σαφώς αυστηρότεροι και τον πρώτο λόγο θα έχει το Βερολίνο, που επηρεάζει καθοριστικά τις αποφάσεις του ΕΜΣ.

«Συστάσεις» Σόιμπλε

Οι διευκρινιστικές δηλώσεις Σόιμπλε προκάλεσαν αρκετή ανησυχία στην Αθήνα. «Αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποφασίσει να μην λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε η γερμανική Βουλή θα πρέπει να αποφασίσει αν θα εγκρίνει την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένα νέο πρόγραμμα», δήλωσε σε συνέντευξη του.

«Αν δεν ολοκληρωθεί με επιτυχία η δεύτερη αξιολόγηση και αν το ΔΝΤ αποφανθεί για τις συνέπειες της εξέλιξης αυτής, τότε το πρόγραμμα θα είναι παρωχημένο» είπε χαρακτηριστικά.

Ευθυγραμμισμένος ο Ρέγκλινγκ

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, ευθυγραμμιζόμενος πλήρως με τον Β. Σόιμπλε, δήλωσε πως «εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, όπως προβλεπόταν όταν καταρτίστηκε, αυτό θα αποτελούσε μία θεμελιώδη αλλαγή του προγράμματος και θα απαιτούσε την έγκριση της γερμανικής Βουλής».

Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι αναμένει εντός του Ιανουαρίου, να αρχίσει από τον ESM η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν την άποψη πως είναι καλό να υπάρχει δέσμευσή τους για μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όταν αυτή χρειασθεί, ενώ το Ταμείο θέλει νωρίτερα τις αποφάσεις. «Αυτό είναι μέρος της διαφωνίας μας, που δεν έχουμε λύσει», τόνισε.

Όσον αφορά την πορεία του προγράμματος, σημείωσε ότι τώρα, πράγματι, δεν υπάρχει πάλι συμφωνία σε όλα μεταξύ των θεσμών και με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά τόνισε ότι «δεν πρέπει να αγνοούμε ότι έχουμε προχωρήσει πολύ».
ΠΗΓΗ:
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το eidhsioplhxia.blogspot.com θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...