ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ ΜΕ ΝΕΟ ΜΕΤΩΠΟ Ο ΠΟΥΤΙΝ! Ποια χώρα στέλνει στρατό στα κοινά τους σύνορα


Σφίγγει ακόμη περισσότερα ο κλοιός γύρω από τη Ρωσία του
Βλάντιμιρ Πούτιν. 

Με τη Βαλτική να δημιουργεί ανάχωμα στη Ρωσία το ίδιο κάνει και η Νορβηγία.  Αναπτύσσει εκατοντάδες στρατιώτες στην περιοχή του Φίνμαρκ στο βορρά, εκεί δηλαδή που οι δύο χώρες έχουν χερσαία σύνορα. Μια κίνηση με ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλάνο ενεργοποίησης ψυχροπολεμικών τακτικών για την αντιμετώπιση της Ρωσίας.

Μάλιστα «ιστορική» χαρακτήρισε την μετακίνηση 200 στρατιωτών στο Φίνμαρκ, ο Αουντούν Χάλβορσεν, σύμβουλος του Νορβηγού υπουργού Άμυνας, προσθέτοντας πως η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας στα σύνορα με την Ρωσία είναι από τις κύριες προτεραιότητες της νορβηγικής κυβέρνησης. «Δεν θεωρούμε την Ρωσία ως μια ευθεία στρατιωτική απειλή σήμερα» είπε ο ίδιος «αλλά παρακολουθούμε ιδιαίτερα την ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα στον Αρκτικό Κύκλο».

Γενικότερα η Νορβηγία σχεδιάζει να αναβιώσει ένα πολυεθνικό σύμφωνο παρακολούθησης της θαλάσσιας ζώνης από τον Αρκτικό Ωκεανό έως τις βρετανικές ακτές. Στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου υπήρχε μια τριμερής συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Νορβηγίας για την εναέρια παρακολούθηση αυτής της περιοχής, με τους Αμερικανούς να επιχειρούν από το Κέφλαβικ στην Ισλανδία, τους Βρετανούς να απογειώνονται από βάσεις στη Σκωτία, και τους Νορβηγούς να πετάνε ανθυποβρυχιακά αεροσκάφη P-3 από την βάση την Άντογια στη βόρεια Νορβηγία.  Η συνεργασία αυτή ατόνησε αλλά επανέρχεται τώρα δριμύτερη.

Η κίνηση αυτή έγινε ενώ πριν από λίγες μέρες έφθασαν στη χώρα 300 Αμερικανοί πεζοναύτες για εξάμηνη παραμονή και ασκήσεις, με την εγκατάσταση τους να είναι η πρώτη που επιτρέπεται σε ξένα στρατεύματα από την εποχή του 2ου Παγκοσμίου. Κίνηση που προκάλεσε την  έντονη αντίδραση της Μόσχας.
ΠΗΓΗ:
loading...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια